Kan man klippe og redigere i sine videofilm?
Det er lidt forskelligt om man kan redigere i videoen. Det kommer an på hvordan videoen er komprimeret og gemt på harddisken.
Generelt kan siges, at hvis du vil have en god kvalitet og hvis du vil have mange hurtige klip skal du have en video som indeholder alle enkeltbilleder. Hvis du har din video i DV eller MJPEG format er hver enkelt billede gemt med alle informationer og kan umiddelbart lægges ud på en tidslinie, billede efter billede.
Snakker vi MPEG (bl.a. DVD) ser sagen lidt anderledes ud. Her har du ikke alle informationer til at vise hver enkelt billede, men kun forskellene mellem dem. Du har en såkaldt IBP-stream som kan variere. Det vil sige, at det normalt kun er hvert 15. billede der er gemt med alle informationer. Hvis du ønsker at klippe mellem billede 4 og 5, men hverken 4 eller 5 indeholder alle informationer kan det ikke lade sig gøre. I praksis kan det lade sig gøre fordi redigeringsprogrammet dekoder stream’en og indkoder den igen, men det giver et kvalitetstab. Dog kan det også indkodes med en MPEG2 I-stream hvor alle billedinformationer gemmes, men det kan kun professionelle systemer.

Derfor får du det bedste resultat hvis du har dine video klip i MJPEG eller DV format eller i MPEG-2 I-frames Only format indtil du er færdig med at redigere og derefter gemmer det færdige resultat i det format du ønsker.

Kvaliteten af de forskellige systemer kan du også læse om her.


Hvad kræves til at redigere på PC.

Hvis du arbejder med DV eller MJPEG kræves en hurtig harddisk og ikke særlig meget CPU.
Arbejder du derimod med MPEG2 kræves ikke særlig meget af harddisken, men til gengæld skal du have en hurtig CPU.

Du skal have en computer, et redigeringsprogram og et interface mellem din PC og dit videoudstyr.
Computeren (hvis du bruger PC) skal som minimum have:

  • Pentium II processor (eller tilsvarende) 200MHz eller derover
  • 32 MB RAM
  • 2 GB fri harddisk 7200rpm til video
  • 2D grafikkort og SVGA skærm
  • 1 farvefjernsyn som monitor til preview (sammen med Redigeringskort)
  • Microsoft Windows 98SE eller NT4

Det var minimum kravene og det er ikke særligt sjovt at arbejde med.
En bedre sammensætning er:

  • Pentium 4,  2GHz (eller mere)
  • 512MB hurtig RAM (eller mere)
  • 2x40GB 7200rpm harddiske med RAID kontrol til video plus
    1xATA100 10GB harddisk til system og program eller
  • 1x80GB 7200rpm harddisk til video plus
    1xATA100 10GB harddisk til system og program
  • 2D grafikkort med 2 stk SVGA skærme
  • 1 farvefjernsyn som monitor til preview (sammen med Redigeringskort)
  • Microsoft Windows XP (eller 2000/98SE)

Harddisk
er vigtig når du skal redigere DV eller MJPEG video.
Når du redigerer DV fylder det ca. 216MB pr minut. Hvis du så har lavet nogle smarte overgange eller slowmotion eller tekster eller lignende, skal dele eller hele videoen renderes inden den kan køres ud af computeren. Denne proces laver en ny video af samme størrelse, så der skal en del plads til.

Ud over størrelse, skal harddisken være hurtig.
Ved DV skal den kunne læse og skrive med en hastighed af mindst 4MB i sekundet. Det lyder ikke af særligt meget, men det skal være en kontinuerlig hastighed som skal holdes hele tiden og det er kun de bedre harddiske der kan det. Det vil sige harddiske med mindst 7200rpm og ATA100 eller bedre. Du kan osse med fordel bruge de nye SATA 150 harddiske – de er meget hurtige.
Hvis du bruger DV50 eller MJPEG og en bedre kvalitet stiger kravene, og ofte benyttes der enten SCSI drev og/eller RAID interface. SCSI harddiske er ret dyre men man kan købe RAID interface til IDE harddiske og de kører faktisk rigtigt godt med hastigheder omkring 45MB/sek og derover. Det kræver bare at du har 2 ens harddiske.
På siden med links kan du downloade programmet DVexpert som kan teste hastigheden.

MPEG2 redigering kræver til gengæld ikke så meget plads og derfor ikke så høj overførselshastighed, men til gengæld kræver det en meget hurtigere processor til at kode og dekode videoen. Da er man godt hjulpet på vej med en Hardware Encoder/Decoder.

Et optimalt videosystem til redigering af DV har 1 harddisk til operativsystem, 1 harddisk til projektfiler og stillbilleder etc., 1 harddisk til audio-filer og 1 harddisk til video-filer.
Som minimum bør du have 1 harddisk til system og programmer samt 1 harddisk til video og de skal monteres på hver deres IDE-controller – altså hver deres stik på bundkortet.

Grafikkortet
er i sig selv ikke så vigtigt da video jo ikke er 3D.
Jeg anvender et Matrox G450 dualhead kort til ca. 500 Kr. Det giver mig 2 skærme så der er god plads til paletter i Premiere. Nogle af de nyere redigeringsprogrammer kan dog gøre brug af grafikprocessoren på kortet for at speede renderingen op, så da kan det godt betale sig at investere lidt mere. Se på producentens hjemmeside om dit program gør dét, og hvilke grafikkort de anbefaler.

Redigeringskort kan du læse om under “Capture”.
Den største fordel ved redigeringskort er, at du kan få et preview direkte fra tidslinien i redigeringsprogrammet til et fjernsyn eller en monitor tilsluttet kortet. Det giver meget bedre overblik og meget bedre billeder end computerskærmen fordi video er interlaced. Og du kan se det rigtige billedudsnit (SafeArea).
Det lyder måske ikke særlig vigtigt, men der er ting på din video du ikke kan se på en computerskærm og som først viser sig når det kommer op på et fjernsyn. En af de grovere ting kan være stillbilleder som “ryster” på fjernsynsskærmen, men ser fine ud på computerskærmen.


Når du vil redigere i din video skal du have et redigeringsprogram.
Der findes mange forskellige slags redigeringsprogrammer alt efter behov, så hvilket der er bedst kommer helt an på hvad du skal bruge det til (og hvad du vil investere).
Jeg har brugt Premiere Pro 1.5 i et par år.
Nu er jeg så begyndt at bruge Sony Vegas Pro 9 som klarer alle de nye formater.

Premiere har en brugerflade der fungerer som de andre Adobe programmer (Photoshop – InDesign – Illustrator etc), med paletter der kan flyttes rundt på skærmen, eller skærmene, og lukkes og åbnes efter behov. Vegas brugerflade minder en del om det (ligesom de fleste pro programmer gør).

Sony Vegas Pro 9 koster ca. 4.400,- Kr.
Sony Vegas Movie Studio 9 Platinum koster ca. 550,- Kr og er den lille udgave af Pro versionen.
Adobe Premiere Pro CS4 koster ca. 8.800,- Kr og ca. 2.500,- Kr for opdatering fra vers. 6.5 og tidligere (edbpriser.dk).
Adobe Premiere Elements koster ca. 600,- og er en mindre udgave af Pro versionen. Elements er beregnet til hjemmebrugere og har ikke så mange features som Pro.
En prøveversion af Premiere Pro og Premiere Elements kan hentes HER.
Og ligeledes kan du hente en prøve af Sony Vegas Pro HER.

Videoredigeringsprogram – kort fortalt.

Videoen importeres i programmets projekt-vindue, enten fra en fil på harddisken eller fra analog/digital kamera/båndafspiller/fjernsyn. De importerede klip kan ordnes i mapper på samme måde som med Stifinder. I projekt vinduet importeres også alt andet materiale som f.eks. musik, still-billeder og titler.
Objekterne flyttes ikke på harddisken men importeres som henvisninger, så det er en god idé at de ligger det rigtige sted på din video-harddisk inden du importerer dem.

I monitor-vinduet kan klip afspilles og der kan sættes ind- og udpunkter, markers osv.  Monitor-vinduet kan sættes op på mange forskellige måder alt efter hvordan man ønsker at bruge det.

TimeLine vinduet er selve din tidslinie hvor du placerer dine klip i den rigtige rækkefølge og tilføjer overgange, musik, stillbilleder, titler osv. Det er i TimeLine’en du har overblikket over din videofilm og det er også herfra du kan se et Preview af det færdige resultat.

Det var de 3 arbejdsvinduer. Derudover er der en række paletter med effekter, overgange, navigation, Info etc. etc. Som ved alle videoredigeringsprogrammer er det en god idé at køre med en to-skærms løsning. På den måde har du mulighed for at lægge dine paletter over på den anden skærm og har derved en hurtig tilgang til dem, samtidig med at du har mere plads på hovedskærmen til dine arbejdsvinduer.

De fleste redigeringsprogrammer har nogenlunde samme “flow” i arbejdsmetoden – den største forskel er brugergrænsefladen og så selvfølgelig kvaliteten på det færdige produkt.

Her kan du læse om:     Adobe Premiere Pro      Sony Vegas Pro