Tutorial med gennemgang af skærmopbygningen af Sony Vegas Pro 9.

Tidslinie kontrol delen er ret avanceret. Det er her du kan styre forskellige indstillinger som lydstyrke og balance, gennemsigtighed af videosporet, Effekter, motion og meget mere.

Tidslinie vinduet er tomt i et nyt projekt. Når du trækker det første videoklip ned i vinduet oprettes automatisk et videospor samt et audiospor. Du har mulighed for at tilføje mange flere spor så der er nok at arbejde med. Du har mulighed for at styre hvilken opdeling tidslinien skal have og du kan ændre den viste størrelse af de klip som ligger på linien. Yderligere har du mange værktøjer til redigering.

Så hopper jeg lige et par step frem.
Det næste vindue har faneblade for Explorer, Projekt, Transitions, Effekter og Media Generator.

Explorer vinduet er stort set som Windows Stifinder hvor du kan navigere rundt i dine mapper på computeren.

Projekt Media vinduet er stedet hvor du har de medier som er med i projektet. Her kan du se egenskaber og manipulere med medierne ved at trække dem til tidslinien eller over i trimmer-vinduet. Her får du overblikket over hvor meget materiale du har og kan se om det f.eks. er benyttet på tidslinien.

Transitions (overgange) ligger i dette vindue. Der er mange at vælge mellem.

Video FX er effekterne som kan lægges på videoklippene. Som du kan se er der mange at vælge imellem og man kan hente endnu flere på nettet. Når man holder musen hen over en effekt bliver den aktiv og viser hvordan den ændrer billedet.

Media Generator er stedet hvor du kan opbygge Titler, testmønstre, tekster, farvepaletter m.m.  Der findes flere Plug-Ins som kan tilføjes Media Generator. F.eks. vil CineScore ligge herunder når den er installeret (program til at generere royalti-fri musik).

Video Scope er uundværlig når du skal justere farverne i din video – Color Correction. Det kræver at du ved hvordan et scope virker, men hvis du har arbejdet med farvejustering er dette et godt hjælpeværktøj.

Trimmer vinduet er beregnet til at klippe dine sekvenser til i længden med ind- og udpunkter. Træk et klip ind i vinduet, sæt ind- og udpunkter og træk det videre ned på tidslinien eller vælg at gemme det i projekt media vinduet som et nyt klip.

Mixer vinduet er hvor du manipulerer lyden på din video. Du har mulighed for at justere lydstyrken, bestemme lyd egenskaberne, mixe lyd til stereo eller mono, tilføje effekter og flere andre ting. En effektiv og brugervenlig mixerenhed.

Video Preview vinduet hvor du kan se hvad du laver. Du kan her vælge at få dit preview sendt til en ekstern monitor i stedet for.

Media Manager er kontrolcenteret for dine medier – altså dine originale videoklip, billeder og lydklip som du har liggende på din harddisk. Media Manager benytter en database hvor du kan lægge forskellige oplysninger om dine medier og du har efterfølgende mulighed for at søge i databasen.
Media Manager er beregnet til at opbygge et professionelt arkiv hvor man senere kan finde video (billeder, lyd) som omhandler noget bestemt eller hvor bestemte personer optræder.

XDCAM vinduet er til effektiv styring af dine video klip

Mixer konsollen indeholder en traditionel mixer hvor du kan styre din lyd og video. Her kan du lægge effekter på og styre kanaler etc. Du har mange af disse muligheder i “Tidsliniekontrollen” ved siden af Tidslinien, men dette Mixer vindue giver lidt af samme fornemmelse som en rigtig mixer.