Safe Area
Udtryk for dét område af billedet, som helt sikkert vises på en fjernsynsskærm.
SafeArea er ca. 60 pixels inde fra kanterne hele vejen rundt.
Alle fjernsyn beskærer billedet i kanterne, men der er forskel på hvor meget. Et traditionelt 4:3 fjernsyn vil beskære billedet hele vejen rundt hvorimod et 16:9 fjernsyn ikke beskærer et 4:3-billede i siderne, men kun i top og bund. Dette har noget med antal scanlinier og aktive scanlinier (se PAL og PALPlus).
SafeArea, eller sikker område, er det område af billedet, som helt sikkert vises på fjernsynsskærmen (ellers er fjernsynet justeret forkert). SafeArea vises ofte i programmer til at indsætte tekster o.l. for at man kan være sikker på de kommer med på skærmen.

Sampling
Sampling benyttes når et analog signal aftastes for at konvertere det til digital.
Man taler om Sampling Frekvens og hvis vi tager et audio-signal i et MiniDV kamera som er 48KHz 16-bit stereo – vil det sige at vi aflæser 48.000 gange i sekundet hvor stor spænding der er i det analoge lydsignal og gemmer denne værdi i digital form. Og da vi snakker om 16-bit audio betyder det at vi arbejder med 65.536 forskellige værdier at vælge imellem.
Drejer det sig om et videosignal snakker vi om en sampling frekvens på 13,5MHz (ved DV25 video) og det er 13˝ million gange i sekundet. Se også Pixel Clock Frequence.

SATA
Seriel ATA harddiske hvor tilslutningen er en 4-polet ledning der ikke fylder nær så meget som 80-leder fladkablet til en (P)ATA harddisk. Standard SATA interface kan overføre data på op til 150MB/s. De nyere SATA II interface kan overføre op til 300MB/s (Motherboards med det nye Intel 925XE chipsæt understøtter SATA II med ICH6 i/o controller).
Så kan vi bare vente på, at harddiskene med tilsvarende hastigheder laves. Kablerne kan være op til 1 meter lange.

Saturation
Se det danske ord Mætning.

Scan Line
En Scan-line er een linie af et billede på skærmen. PAL har 625 af disse linier, NTSC har 525.

SCART
Standard stik som benyttes på videoudstyr som f.eks. Fjernsyn, videobåndoptager, DVD afspiller, satellitmodtagere osv. Stikket har 20 ben, 2 rækker med 10 ben i hver samt en stelforbindelse. Se Benforbindelser og billede.
Stikket indeholder både ind- og udgange for composite video, RGB video, S-video, Venstre lydkanal og højre lydkanal. Se også Scart-adapter.

SCART Adapter
Scart adapter anvendes hvor man ønsker overgang fra SCART til composite phonostik eller S-video DIN-stik. Nogle adaptere er kun indgange eller kun udgange og andre har en omskifter monteret så man selv kan vælge. Bemærk, at selv om adapteren er til S-video, kræver det at alt dit udstyr kan køre med S-video for at virke.
Hvis dit fjernsyn ikke har S-video skal du anvende en konverter til at omforme S-video til Composite video, ellers giver det sort/hvid billede.

SDI
Serial Digital Interface benyttes til at transportere videosignaler mellem forskellige enheder i større installationer. SDI kører gennem coax kabler med en båndbredde på 270Mb/s, 360Mb/s eller mere.
Et ukomprimeret realtime videosignal bruger hele båndbredden, men man kan sende f.eks 4 samtidige DV-komprimerede realtime signaler eller 1 DV-komprimeret signal med 4 gange hastigheden på en 270Mb linie.

SECAM
Sequentiel Couleur Avec Mémoire eller Sequential Color with Memory. TV standard (som PAL og NTSC) der benyttes i Frankrig, Rusland og store dele af Mellemøsten.

Seriel
Når noget er serielt vil det sige at det følger efter hinanden. Serielle data er altså data der følger den samme ledning og ligger efter hinanden. I modsætning til Parallel hvor data bevæger sig sideløbende på flere ledninger.

Service
Se Tjenester i Windows XP.

SIF
Standard Image Format. MPEG-1 format som beskriver opløsningen der er 352×288 ved PAL og 352×240 ved NTSC.

Skalering
Er det samme som at ændre opløsningen på din video. Hvis du f.eks. har et videoklip i størrelsen 720×576 og skalerer det til 360×288 har du mulighed for at vise 4 film i denne størrelse samtidig på skærmen. Skalering er ikke det samme som Cropping eller beskæring hvor du klipper noget af filmen væk.

SPDIF
SPDIF er til digital overførsel af Audio. Ved almindelig udstyr kobles det digitale signal v.hj.a. et Phono-stik eller et BNC-stik. Ved professionelt udstyr sker det med XLR-stik.
SPDIF er ved at være standard på mange lydkort til computere, også onboard lydkort samt forstærkere/DVD-afspillere/Videobåndoptagere og fjernsyn.

Stream
Betegnelse for en strøm af data, altså en masse data der sendes efter hinanden.
I forbindelse med video er det betegnelsen for den (eller de) stream der ligger i f.eks. avi- eller mpeg-filen.
Forskellige Stream typer i forbindelse med MPEG:
System eller Program Stream – Video og Audio streams ligger i den samme fil.
Elementary Stream – Denne fil indeholder kun Video-stream eller Audio-stream.
Du støder på betegnelsen når du skal indkode mpeg-filer. Her kan du ofte vælge mellem Elementary eller System (Program) og får så enten een eller to filer ud af konverteringen.
DVD, VCD og SVCD benytter Program Stream (eller System). Ofte kan det program du anvender til udgivelse godkende begge typer og laver det så om til Program (System).

Streaming Media
Streaming benyttes til at sende data fra een afsender til mange modtagere.
Forskellen på Streaming Data (SD) og almindelig Data-Overførsel (DO) kan opgøres som:

DO kræver en tovejsforbindelse, det gør SD ikke.
DO kræver ikke en specificeret forbindelseshastighed, det gør SD.
DO garanterer at det der afsendes også modtages, det gør SD ikke.
DO garanterer ikke overførsel i Real-Time, det kommer an på forbindelsen.
En SD modtager kan tilslutte eller afbryde forbindelsen til streamen på ethvert tidspunkt uden at streamen taber data, det kan DO ikke – filen skal lukkes før den kan bruges.

Se siden om Streaming for at læse om Streaming Video på internettet.

Strippe
At strippe et bånd betyder, at du kører en tidskode ind på hele båndet fra start til slut, simpelthen ved at optage sort på hele båndet, inden du begynder at optage på det.
Når du så senere optager på båndet vil kameraet ikke skrive en ny tidskode, men bruge den der ligger der i forvejen. På den måde får du en kontinuerlig tidskode på båndet og du kan bruge EDL-lister til at Capture din video til PC.
Strippe kaldes også Blacking og Striping.

Super Video CD
Standard CD med video til afspilning i en del DVD-afspillere. SVCD er en videreudvikling af VCD og opløsningen er 480×576 (PAL), Komprimering er MPEG1 til audio og MPEG2 til video (ca 125:1) og en CD indeholder ca 35-60 minutter. Overførselshastigheden er 2,6 Mbit/s, som er det dobbelte af VCD. Kvaliteten er som S-VHS.
Check om din DVD-spiller vil afspille SVCD, ellers brug VCD.
Super Video-CD er en kombination af SVCD udviklet i Kina og HQ-VCD udviklet af Philips, Sony, Matsushita og JVC. , men er aldrig blevet en rigtig standard.

S-VHS
Et videobånd format som er bedre end VHS. Det har både en bedre opløsning og mindre støj. De fleste S-VHS videobåndoptagere har desuden S-Video ind- og udgange som er med til at højne kvaliteten.