IEEE
Institute of Electrical and Electronics Engineers. Sammenslutning af mere end 320.000 elektronikfolk i mere end 147 lande. IEEE laver nye opfindelser o.l. Se www.ieee.org.

IEEE-1394a
Ofte refereret til som FireWire og er en international standard for et digital interface udviklet i 1995. Sony kalder det i-Link og var de første til at bygge det ind i kommercielt udstyr – DCR-VX700 og DCR-VX1000 videokamera.
IEEE-1394a er en Hardware/Software standard for seriel transport af digitale data med 100, 200 eller 400 Mega bits pr sekund (IEEE1394b med 800, 1600 og 3200 Mb/s) og der kan tilsluttes op til 63 enheder på den samme bus. Det er, fysisk et meget lille stik som overfører strøm og data gennem et balanceret kabel og det er ikke nødvendigt at slukke for udstyret for at koble det til eller fra (Der overføres ikke strøm i det 4-polede stik).
Der sendes Asynkrone og i-syncrone data. Isyncron (Isochronous) betyder, at data overføres med en garanteret minimum hastighed. Dette sker ved at afsenderen “bestiller” en bestemt båndbredde og starter transmissionen. Isyncron benyttes bl.a. ved overførsel af realtime video. Data sendes begge veje samtidig – Data den ene vej og kontrolsignaler den anden vej. Find ud af mere om windows videoredigering.

1394a: Op til 400Mbps med 4½ meter kobber kabel – 6 pins og 4 pins
1394b: Op til 800Mbps med 4½ meter kobber kabel – 9 pins og over 100 meter med optisk fiber.

Bemærk: Til overførsel af MiniDV benyttes IEEE-1394a (b kan ikke bruges!).

I-Link
I-Link er Sony’s betegnelse for IEEE-1394 – eller Firewire.

Intel Indeo
Et codec til Videokomprimering. Følger med Windows styresystemet siden windows 95.

Interlaced
Et interlaced system opbygger billederne af to halvbilleder (det kunne være flere, men vi bliver ved to).
Hvorfor bruges Interlacing i fjernsyn? Det er fordi at skærmen ville flimre hvis man ikke gjorde det. Hvis man lavede 25 billeder i sekundet ville hvert billede begynde at forsvinde i toppen inden det næste billede kom frem. Ved at opdele billedet i 2 fields bliver skærmen opdateret 50 gange i sekundet og, at det kun er et halvt billede hver gang kompenserer vores øjne for. De nye skærme med 100Hz opdatering kan vise progressive billeder og giver på den måde et skarpere billede og fladskærme bruger slet ikke billedrør, så de har ingen problemer.
Du kan se et eksempel på interlacing her.
At en video er interlaced opgives ofte som et lille “i” efter betegnelsen. F.eks.: 576i betyder 576 liniers interlaced video. 576p betyder Progressiv video.

IOPS
Input Output Operations Second. Antal operationer på en databus pr sekund. Et tal for hastigheden af f.eks. harddiske.

ISO
International Standardisation Organisation. Prøv ISO website og download codecs som er offentlig tilgængelige under Publicly Available ISO/IEC Standards – nummer 14496-5.

ITI
Insert and Track Information. Informationer om klip og spor som kan gemmes i et specielt område på DV båndet.

ITU
International Telecommunications Union. En gren af United Nations i Geneve siden 1947. Startede som The International Telegraph Union tilbage i 1865 i Paris.
Det er en organisation til at standardisere telekommunikation, netværk, multimedie etc. Du kan læse mere på www.itu.ch.