Fade
Fade er en betegnelse for en overgang fra et billede til det næste. At “Fade” mellem to billeder vil sige at man kører det ene billede ned i sort og derefter kører det nye billede op fra sort. Hvis man ikke går ned i sort mellem billederne men de glider over i hinanden kaldes det Dissolve.

Farverum
Et farverum er en matematisk præsentation af farver. Af kendte farverum kan nævnes: RGB (Skærm), CMYK (Tryksager), WEB (Internettet) og YUV (Videosignaler).
Der findes Additive farverum (RGB, YUV etc.) som anvendes sammen med Lyssignaler, og der findes subtraktive farverum (CMYK, LAB etc.)som anvendes til maling.
Farverummet har betydning inden for video fordi man er nødt til at kunne definere farven grøn v.hj.a. en kombination af signaler og koder.
F.eks. er RGB farverummet baseret på Cartesian coordinatsystemet og HSB farverummet er baseret på et polar coordinat system – spørg mig ikke hvad dét betyder, men det har noget med matematik at gøre. Her kan du finde ud af mere om windows videoredigering.
De forskellige farverum indeholder ikke lige mange farver og heller ikke de samme farver, men overlapper ofte hinanden i områder.
Som eksempel kan nævnes Windows Farverum med 256 farver og MacIntosh Farverum med 256 farver. Disse to overlapper hinanden med 216 farver der er ens (Deraf WEB Farverummet med 216 farver).
Dette link viser en masse sider omkring Farverum.

FAT
FAT er en betegnelse for Windows filsystemet der anvendes på en harddisk. FAT(16), FAT32 eller NTFS.

FAT(16) : Disk op til 4GB, fil op til 2GB, DOS og alle Windows.
FAT32 : Disk op til 2TB (Win-XP dog kun 32GB), fil op til 4GB, DOS5 samt Win95-OSR2 og senere.
NTFS : Disk op over 2TB, fil op til diskstørrelse, Windows NT4 / 2000 / XP.

Field
Et fjernsynsbillede er sammensat af to “halvbilleder” som kaldes Fields og benævnes enten A & B eller 1 og 2 eller Upper & Lower. Hver Field indeholder hveranden linie til billedet.
Når et billede bygges op på skærmen starter fjernsynet med at lave det ene halvbillede og derefter det andet. Ved PAL er toplinien benævnt “Field 1” eller “A”. Metoden kaldes Interlaced.
DV video benytter altid field 1 dominans med “Lower Field First”. Hvis du Capture’r din video med “Lower Field First” og derefter renderer med “Upper Field First” vil du tydeligt kunne se fejlen.

Der er ingen fields på en computerskærm, den laver et helt billede af gangen. Det kaldes Non Interlaced.

Filtyper
En Fil-type kan kendes på det “efternavn” filen har. I Windows styresystemet kan den f.eks. hedde “navn.AVI”, “navn.DOC”, “navn.JPG” osv. Ud af “efternavnet” kan man ofte se hvilken fil-type det drejer sig om. Er det f.eks en AVI-fil handler det om video.
Et udpluk af video fil-typer: AVI, RM, MPG, WMV, MOV m.fl.
Audio fil-typer kan være: MP3, WAV, WMA, AIF, VQF m.fl.
For at gøre det hele lidt sværere, kan man ikke altid se hvordan en given fil-type er kodet. Nogle filer er såkaldte Container-filer, som kan være kodet med mange forskellige Codec’s. F.eks. AVI er et meget benyttet containerformat og det samme er QuickTime. Hvis du vil lære mere, kan du altid kontakte abmedia.dk.