Her på siden vil jeg fortælle om hvordan jeg redigerer mit video med computeren.

Jeg har et Canon HG20 AVCHD kamera som optager på harddisk og på memorykort. Det kan optage video med en bitrate op til 24Mbit/s i 1920×1080 pixels opløsning og med AC3 lyd.
Her til højre kan du se alle informationer om det format canon anvender.   > > > > > > > > > >>

Min Computer er lige blevet opgraderet så den nu har:
Intel CPU Q9650 (4x3GHz) – 4GB RAM PC2-8500 – Shuttle SG31G2 – Solid State Harddisk 60GB (system + programmer) – Harddisk 1TB SATA2 – LG CD/DVD/Blu-Ray brænder.

Redigeringsprogram er Sony Vegas Pro 9 samt Sony DVD Architect 5 og Sony Cinescore til at producere fri musik med.


At optage HD med kameraet går uden problemer og overførsel til harddisken foregår hurtigt og smertefrit via USB2 porten.
AVCHD formatet fylder ikke meget så der kan nemt blive plads på harddisken. Og du kan let arkivere alle dine råklip på en ekstern harddisk.

Sony Vegas programmet har ingen problemer med formatet så det går let at oprette et projekt og starte med at redigere.
Nu bliver det hele så lidt tungt at arbejde med. I preview kører video ikke flydende (som jeg er vant til fra SD DV) og det gør arbejdet noget tidskrævende. Jeg er nødt til at køre sekvenserne flere gange når jeg har lavet overgange eller lagt effekter på. Trægheden skyldes ikke programmet men det ville hjælpe meget med en hurtigere Computer :o)

En smart redigeringsmåde er den såkaldte PROXY-redigering.
På internettet fandt jeg et script til Vegas programmet, som automatisk kan konvertere alle filer i een mappe og lægge dem i en anden mappe. Man kan vælge slutformatet mellem alle de formater Vegas kan rendere til.
Det vil sige at arbejdsprocessen bliver således:

  1. Kopierer alle filer fra HD kamera ind på harddisken i originalformatet (AVCHD 24Mbit).
  2. Konvertere alle filer til DV Wide PAL video som computeren slet ikke har problemer med at vise. Her skal du lige være opmærksom på, at 10 sekunder AVCHD (16Mbit/s) video fylder ca. 19MB og den samme mængde video i DV Wide PAL (25Mbit/s) fylder ca. 38MB, så det kræver noget mere plads på harddisken.
  3. Nu redigeres videoen og klippes til med overgange, effekter o.s.v. og projektet gemmes.
  4. Skal du have filmen på DVD kan du rendere dit projekt direkte fra Vegas til DVD brænderen.
  5. Vil du have dit projekt i HD kvalitet (Blu-Ray) åbner du projektet i Vegas og højreklikker på klippene i dit projektvindue og vælger “Replace”. Så vælger du den originale AVCHD video som du vil bruge og klikker OK. Nu kan du rendere den færdigklippede film i HD kvalitet som du ønsker.

Det er en nem måde at komme uden om problemer med en langsom computer og stadig lave HD video. Til Vegas er der også et script således, at man kan automatisere “Replace” funktionen og ikke behøver ind på hver enkelt klip – det er smart.